Opravdu hodně povídek od Jaroslava Haška

Jaroslav Hašek - Opravdu hodně povídek od Jaroslava Haška

Jedním z reklamních triků, kterým firmy prodávající tzv. ebooky neboli elektronické knížky lákají další čtenáře, je vydávání některých titulů zdarma. Někdy se jedná o začínající autory, jindy o autory, kteří se rozhodli část své tvorby zveřejnit tímto způsobem (a třeba pak nalákat ke koupi jejich jiného titulu) a ještě v jiných případech jde o knihy, jimž se už skončila autorská práva. Tato kniha je právě onen třetí případ, protože od úmrtí našeho slavného humoristy uplynulo už více než sedmdesát let.

Pro milovníky Švejka, k nimž patří i autor těchto řádků, je to asi povinná záležitost. Jedná se o dva a půl tisíce různých více či méně rozverných a převážně hodně krátkých příběhů. Najde se tam i pár historek se Švejkem, ale rozhodně kniha na nich nestojí. Celkově je to hodně nevyrovnané. Haškovi se určitě nedá upřít obrovská fantazie, také sám prožil či v putyce vyslechl nepřeberné množství zábavných historek. Jenže bohužel převážně psal proto, aby měl na dalšího panáka či pivo a v mnoha případech to také tak vypadá. Čtenáře u mnoha povídek nadchne skvělý nápad, ale pak rozvinutí příběhu někde umře a nebo má člověk pocit, že to bylo literárně i obsahově hodně odfláknuté.

Celkově si myslím, že pro "nehaškovského" čtenáře je to příliš velké sousto a zhruba tak po třetině knihu odloží nebo prolistuje a číst bude už jen to, kde ho zaujme název. A ten, kdo miluje Švejka, bude mít často dojem, že už mnoho příběhů někde četl, že je to vlastně syrovější verze rozverných historek vyprávěných naším rozšafným vojákem a jeho kamarádem jednoročním dobrovolníkem Markem. A také pak chápe, proč některé texty knižně dosud nevyšly (a tištěného vydání se asi nedočkají).

Žádné komentáře: