Ostrov, který není

Jiří Medek - Ostrov, který není (Libeňská balada)

Pražská Libeň představovala od svého vzniku osobitou enklávu, kterou postupně hlavní město obklíčilo ze všech stran. Tři na první pohled nesouvisející příběhy „Ostrova, který není“ patří do osmdesátých letech dvacátého století, kdy nová výstavba začala pronikat do tradičních struktur čtvrti a jejího způsobu života a měnit ho. Takže se ani nelze divit, že někteří aktéři vzájemně zauzlovaných příběhů tradiční rozměr vyprávění přesahují až do světa magického realizmu. Próza má charakter poněkud teskné skladby o osudových a často nesmírně dramatických setkáních a odtud zřejmě pramení i v podtitulu odkaz na baladu jako literárně celkem přesně definovaný tvar.

Popisovaný svět se v mnoha směrech po roce 1989 radikálně změnil, ale například láska, vášeň, bolest dospívání, vzájemné nacházení a opětovné ztrácení, střet generací a střet kultur hoří stále stejnými plameny a stejnou barvu má i krev. A Vltava kolem ostrova, který ostrovem není (jen se podívejte na mapu, že Libeňský ostrov má vlastně charakter rozeklaného mysu) si klidně dál teče.

 Koho nezajímají historické a lidské přesahy, může ten vrkoč upletený z tří příběhů („Pro violu a hoboj“, „Čirikloro“ a „Paví pláč“) číst jako milostný románek, nebo topograficky celkem přesný průvodce Libní, případně etnografickou studii o Cikánech či erotického průvodce zmatky nejen dospívajících, a to všechno dokonce s kriminální zápletkou.

Knížku je možno pro ebooky zdarma stáhnout ZDE.

Žádné komentáře: